Espoon Kansallisseuran 55-vuotis juhla 11.3.2010 Laaksolahden monitoimitalolla.
 
EKS:n 55-vuotisjuhla Laaksolahden monitoimitalolla

Espoon Kansallisseura juhli 55-vuotista taivaltaan 11.3.2010 Laaksolahden monitoimitalossa Espoon Lähderannassa.


Anna-Ester Liimatainen-Lamberg

Avaussanoissaan yhdistyksen puheenjohtaja Anna-Ester Liimatainen-Lamberg valotti Kansallisseuran historiaa ja toimintaa. Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja oli Alvar Männistö. Liimatainen-Lamberg totesi, että viime vuosina Espoon Kansallisseuran puheenjohtajina on toiminut useita tarmokkaita henkilöitä, joista monet ovat mukana juhlassa. Koulutuksen, sivistyksen ja hyvinvoinnin edistäminen kiteytyi yhdistyksen toiminnan painopisteeksi 2000-luvun vaihteessa. Liimatainen-Lamberg korosti lisäksi, että paikallisyhdistykset ovat olennainen osa puolueen toimintaa ja niiden tärkeänä tehtävänä on myös kansalaisten aktivointi. Espoon Kansallisseuran jäsenmäärän kasvu viime vuosina osoittaa, että yhteisten asioiden hoitoon halutaan ottaa osaa entistä enemmän. Yhteisöllisyys luo samalla uusia mahdollisuuksia ja antaa uskoa tulevaisuuteen.

Sauli Niinistö
Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö totesi, että maailman muuttuminen entistä nopeampaan tahtiin ei ole uhkatekijä, vaan pikemminkin haaste ja mahdollisuus. Hän korosti asioiden ymmärtämistä oppimisen ja sivistyksen kautta: on olemassa toisenkinlaisia ajattelutapoja kuin meillä. Niinistö käsitteli myös asioita, joihin edessä olevien eduskuntavaalien vuoksi saamme varautua seuraavan vuoden aikana. Talouselämässä 2000-luvun alun lihavina vuosina menot viritettiin kuvitelmahyvään. Kun tämä ylimääräinen hyvä menetetään, kestää sen kiinnikurominen tässä tilanteessa kauemmin kuin ennen. Pitää parantaa juoksua tilanteen korjaamiseksi. Toinen vaaliteema liittyy presidentin valtaoikeuksiin, joista nyt on saatu aikaan kompromissi. Presidentin valtaoikeuksissa on kyse demokratian elementeistä, siitä, mitä suomalaisen yhteiskunnan pitäisi olla. Kansalaisia presidentinvaalit kiinnostavat. Sitä osoittaa suuri äänestysinnokkuus, mikä myös pitäisi ottaa huomioon. Puolueiden samankaltaisuus hämmentää keskustelua. Tulevissa vaaleissa tuleekin korostumaan ehdokas-/yksilökeskeisyys. Ihmiset kaipaavat ehdokkaansa arvomaailmaan liittyviä asioita. He katsovat tarkasti, ketä äänestävät.

Saija Äikäs-Idänpään-Heikkilä

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Äikäs-Idänpään-Heikkilä nosti puheessaan esiin Espoon talouden  ja metropolikysymyksen. Taantuma on koettu raskaana myös Espoossa, mutta tiukan talousohjelman ansiosta viime vuoden tilinpäätös oli positiivinen. Mm. henkilöstömäärää vähennettiin. Päätöksentekijöillä pitää olla taitoa katsoa tulevaisuuteen ja perustella rohkeitakin päätöksiä. Rakenneuudistuksia on tehtävä: paluuta entiseen ei ole. Kun talous kääntyy nousuun, on oltava valmis. Sen olemme velkaa tuleville sukupolville. Metropolikysymyksestä Äikäs-Idänpään-Heikkilä totesi, että pääkaupunkiseudulla on erilaisia kaupunkeja. Espoo toimii asukaslähtöisesti ja innovatiivisesti. Kuntarajat eivät ole nytkään palvelujen esteenä. Kuntien on hyödynnettävä vankka osaaminen. Menestykseen tarvitaan kilpailukykyistä metropolialuetta, huippuosaamista ja erikoistuneita yrityksiä. Vastakkainasettelusta on päästävä eroon: yksin ei menestytä, vain yhdessä tekemällä.

Janne Tähtikunnas, Sauli Niinistö ja Anna-Ester Liimatainen-Lamberg

Tilaisuudessa jaettiin Kokoomuksen Leijonamerkit 13 ansioituneelle henkilölle. Kiitospuheissaan Esa Kokka ja Pertti J. Rosila korostivat yhdessä tekemisen merkitystä.

Saimme myös kuulla heleä-äänistä Sinituulia Kaistoa ja säestäjäänsä nuorta pianovirtuoosia Joel Klemettiä.


© Teksti: Anneli Liimatainen, Kuvat: Jukka Niemelä, 22.3.2010